Mediathecaris of Teacher Librarian worden?

Het vak van Schoolbibliothecaris is getransformeerd via Mediathecaris naar Onderwijsbibliothecaris en kan inmiddels worden aangeduid met Onderwijs Informatiespecialist. In Nederland zijn helaas geen afgeronde specifieke opleidingen voor dit vakspecialisme meer te volgen, maar er zijn wel relevante basisopleidingen en na- en bijscholingsprogramma's beschikbaar.

Meles Meles SMD verzorgt voor scholen en instellingen trainingen 'op maat'. Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact op. Wij informeren u vrijblijvend over de mogelijkheden. 

Naast opleidingen, cursussen en trainingen in Nederland, zijn diverse buitenlandse universiteiten die (on-line)toegepaste programma's aanbieden.
Hieronder vindt u een (niet uitputtend) overzicht van opleidingsinstituten in Nederland en in het buitenland.

Nederland
GO Opleidingen verzorgt een breed scala aan opleidingen en trainingen op verschillende niveaus. Uitgebreide informatie over deze opleidingen is te vinden op de website .
De Stichting Opleidingen en examens voor Documentaire informatievoorziening en administratieve organisatie organisatie ( SOD ) verzorgt ook een keur aan opleidingen en cursussen, zowel op MBO als (post)HBO-niveau.

Teacher Librarian worden?
De University of Kentucky biedt een door ALA geaccrediteerd programma aan voor mediathecarissen en leraren die zich op MA-niveau willen bijscholen. De brochure kan hier gedownload worden.

De Faculty of Education van de University of Prince Edward Island (Canada) biedt een volledig online programma aan in 'school librarianship'. Het gaat om een 10-delige MA opleiding die start in september 2016. Meer informatie is te vinden in deze brochure.

Een complete opleiding (MA) kan gevolgd worden aan de University of Aberystwyth (Wales). Ze bieden ook distance learning aan.
Distance Learning programma's zijn beschikbaar via de volgende universiteiten:

Rutgers School of Communication and Information - USA

University of Alberta - Canada

Charles Sturt University's distance education courses for teacher librarianship - Australia

San Jose State University Teacher Librarianship - USA

De American Library Association (ALA) biedt een website aan met zoekmogelijkheden naar diverse geaccrediteerde 'library science programs', met zowel face-to-face als online cursussen.

Page updated, March 6, 2016, 6.00 pm